Fönsterbräda - Massor med fakta om fönsterbräda

Skötsel av fönsterbrädor

Skötsel av fönsterbrädor

En fönsterbräda utsätts både för starkt solljus, damm och vattenspill från glas eller när man vattnar blommorna. Fönsterbrädorna brukar också få vatten och fönsterputsmedel på under fönsterputsningen. Därför är det viktigt att ta hand om och sköta fönsterbrädorna noga.

Skötseln beror mycket på fönsterbrädan material som nedan är en fingervisning av hur man ska sköta fönsterbänkarna och fönsterbrädorna. Läs alltid tillverkarens rekommendationer för hur de tycker man ska ta hand om deras fönsterbrädor.


Sköta av marmor och kalksten

Sköta fönsterbräda av marmor och kalksten

Kalksten och marmor är porösa två stenarter som kräver underhåll för att förbli vackra.

Ha inga syror på marmor eller kalksten, det gäller även att man ska undvika sura rengöringsmedel som t.ex. sura vätskor som vin, ättika, vinäger, fruktjuice eller kolsyra.

Olja in kalkstenen och marmorn med ett tunt lager olja, t.ex. symaskinsolja. Som får ligga över natten och som torkas sedan bord. På en ny sten ska detta göras tre gånger med en veckas mellanrum och därefter en gång per år.

Obehandlade fönsterbrädor av trä

Obehandlade fönsterbrädor av trä

Obehand­lade träytor är otroliga vackra samt kan vara härligt rustika och charmiga men de kan lätt bli smutsiga.

Du behöver ibland ta träfönsterbräderna. Det man kan göra är att slipa dessa fönsterbänkar med några års mellanrum.

Oljade fönsterbrädor

Oljade fönsterbrädor av trä

För oljade trä­fönster­brädor kan man olja dessa med något års mellanrum. Innan man oljar dessa bör man slipa av fönsterbrädan med ett finns sandpapper.

Efter man oljat fönsterbrädan och oljan har torkat några dagar kan man ta det finnaste slippappret (000) och dra över ytan någon gång.

Lackade fönsterbrädor av trä

Lackade fönsterbrädor av trä

Lackade trä­fönster­brädor räcker ofta att torka av. De kan hålla i tiotals år och det man kan behöva göra är möjligtvis att slipa av lacken och lacka om den igen.

Målade MDF-fönsterbrädor

Målade MDF-fönsterbrädor

Målade eller laminerade MDF-skivor som används till fönsterbrädor är mycket tåliga. Om fönsterbrädorna blivit repade eller skadade kan man inte göra så mycket.

En fabriksmålad yta målad kan vara svår att reparera och även en laminerad yta som släppt är svår att få snygg. Oftast är det lättast att byta ut fönsterbrädan.Meny - Fönsterbräda
Till förstasidan på www.fonsterbrada.se Högst upp på sidan Längst ned på sidan
Material Skötsel Storlek Nyheter