Fönsterbräda - Massor med fakta om fönsterbräda

Formen på fönsterbrädor

Formen på fönsterbrädor

En fönsterbräda ha egentligen ha vilken form som helst. Det viktigaste är att fönsterbrädan ser snygg ut och passar in till fönstrets utseende. Om ni håller på att byta fönster eller renoverar fönstren kan det vara läge att göra det samma med fönsterbrädan.

Profiler på fönsterbrädor

Profiler på fönsterbrädor

Kanten på fönsterbrädorna kan ha många olika profiler. Vilken profil som är snyggast kan bara du svara på men det finns en del saker som är bra att tänka på gällande profilen innan man köper en fönsterbräda.

Rundfasad Enkel
Fönsterbrädor - Rundfasad Enkel

Rundfasad Hel
Fönsterbrädor - Rundfasad Hel Enkel

Rundfasad Kvart
Fönsterbrädor - Rundfasad Kvarts Enkel

Falsad Enkel
Fönsterbrädor - Rundfasad Enkel

Rundfalsad Flat
Fönsterbrädor - Rundfasad Flat

Rund Kvarts Dubbel
Fönsterbrädor - Rundfasad Kvarts Dubbel

Profil 1
Fönsterbrädor - Profil

Profil 2
Fönsterbrädor - Profil 2


Storleken på fönsterbrädorna

Storleken på fönsterbrädorna

Fönsterbrädor går att få i alla olika storlekar. Om du har några speciella önskemål går det att måttbeställa fönsterbrädorna så de passar exakt vad du vill ha. Det finns dock ett antal standardstorlekar som går att köpa lite billigare. Dock så finns det några saker som du ska tänka på för att få fönsterbrädor som håller länge.

Den normala tjockleken på en fönsterbräda är 20 mm men det finns även 25 och 30 mmm. Bredden på en fönsterbräda brukar var 15 eller 20 cm men det förekommer även 25 cm. Om fönsterbrädan sitter i ett burspråk är den dock ännu bredare. Fönsterbrädorna säljs normalt på längder av 100 - 200 cm med intervall på 10 cm.

Att tänka på när man köper en fönsterbräda

  • Köp inte fönsterbrädor av sten som är längre än 2500 mm. Det kan lätt brytas av under transport, montering eller efter några år om huset sätter sig.
  • Du kan ofta kapa till en fönsterbräda själv till önskad längd och dessa kan spara mycket pengar. Det går till och med att använda en stenkap (vinkelslip) för att såga till fönsterbrädor av granit om du är försiktig.
  • Det viktigaste är att fundera på vilken kant som finns och om det finns risk för små barn att slå i huvudet i kanten eller hörnet av fönsterbrädan. Om det finns risk så är det att föredra att välja en rundad underkant på fönsterbrädan.
Meny - Fönsterbräda
Till förstasidan på www.fonsterbrada.se Högst upp på sidan Längst ned på sidan
Material Skötsel Storlek Nyheter